
Energitips för dig som har pool
Energitips
Hur mycket el drar en pool? Du som har en pool från Poolmakarna har redan högsta standard på isolering och marknadens mest effektiva pool och värmepump. Men det finns fortfarande vägar du kan ta för att minska din elförbrukning.
Poolmakarnas pooler/poolpaket är alltid utrustade med cirkulationspumpar och värmepumpar som har hög energieffektivitet. Man bör omsätta och filtrera hela poolens volym 3-4 gånger per dygn men man kan med gott samvete ha poolcirkulation avstängd flera timmar varje dygn.
Nedan kan du se exempel på storlek på pool från Poolmakarna och få en uppskattning om hur många timmar per dygn du skulle kunna stänga av din pump och spara energi.
Beroende på om du har ett rörligt elavtal kan man ju välja att köra pumpen främst på nattetid och ha den avstängd på dagen när det är som högst pris per kW. När du har ett bundet avtal med din elleverantör kan du även spara el genom att välja cirkulationstid utefter badfrekvens (när du badar som mest och efterföljande timmar då poolen skall renas effektivt genom filtrering och kemi.)
Att tänka på: Använder du klorpuckar och stannar cirkulationen, finns det risk för att linern kan blekas runt bräddavloppen. Undvik en hög klorkoncentration med stilla vatten kring pucken. För att undvika detta kan du ta ur klorpucken eller använd istället chockklor som kloreringsmetod under den tid du kör på variabla cirkulationstider.
Har du saltklorinator eller klorautomatik kommer den att sköta sig själv och kompensera klorförlusten som blir när ni har nedstängd cirkulation. Man kan dock få höja dosen något. Testa er fram utifrån behov och badfrekvens. Värmepumpen stänger alltid av sig per automatik när cirkulationen är av, då den har en flödesvakt.
En värmepump kan behöva allt mellan 0,4 kW till 2,5 kW under drift beroende på i vilken fas i uppvärmningen den är. Under uppvärmningsfasen av poolen på våren och när det blir kalla nätter under hösten, drar den ju som mest. Även där är ju beroende på elavtal, bästa att köra värmepump på natten och låta solen ihop med pooltaket eller lamelläckningen, hålla poolen varm under dagen.
Ni som har pooltak och lamelltäckningar har ju stor nytta av dem i uppvärmningssyfte och för att motverka värmeförlust. Se Poolmakarnas utbud av pooltak här
